Koza – żeliwna czy stalowa?

Kominek to niezbity sposób na relaks, o czym wiedzą dobrze posiadacze. Dziś kominek w takiej lub innej formie lub rodzaju jest dostępny dla niemal każdego. Wystarczy krótki research internetowy, aby przekonać się, że istnieje cała bogata paleta ofert w wielu kategoriach. Dostępne są, a jakże, również kozy, chciało by się powiedzieć – stare dobre kozy, ale koza to dziś faktycznie bardzo dobry wybór.

Koza w każdym domu

Ze względu na estetykę istnieje wiele różnych kominków tego typu, ale już ze względu na materiał, z jakiego wykonana jest koza, wyróżnia się kozy: stalowe, oraz żeliwne.

Lista zalet

Lista zalet przeciętnej kozy jest jasna i prosta, bo to w końcu nie jest już czas, który skazuje nas na wybór kozy podyktowany brakiem alternatyw, bo takich dziś nie brak, ale chodzi w końcu o przenośną instalacje grzewczą, lekką i mobilną, a na dodatek bardzo estetyczną i tanią w utrzymaniu, tańszą niż alternatywy takie jak zwykły kominek.

Żeliwo kontra stal

Wyróżniamy kozy stalowe i żeliwne.Stal nagrzewa się szybciej od żeliwa, ale i szybciej wytraca ciepło, natomiast żeliwo jest tym materiałem, który może zapewnić dłuższe utrzymywanie ciepła, a dodatkowo służyć jako kuchnia.