Komu kozę komu i dlaczego?

Wolnostojące piecyki kozy to dla wielu miniona epoka. Niewielki piecyk służył bowiem by dogrzewać mieszkanie. Koza była po prostu koniecznością, często przykrą, bo nieekonomiczną i mało wydajną. Czasy jednak minęły i nadszedł świt nowoczesnej kozy, efektywnej, gustownej, wykonanej z doskonałych materiałów, łatwej w obsłudze, ekonomicznej, i co ważne – estetycznej. Ponadto można taką kozę zaprząc do prac kuchennych.

Koza, czyli nowoczesność w dawnym stylu

Wyjmowana szuflada na popiół, niewielki rozmiar, zwiększona możliwość montażu wylotu spalin, ruchomy obrotowy ruszt, system czystej szyby, wygodna klamka ślizgowa – oto czym jest dzisiejsza koza. Do tego dochodzi walor estetyczny, bo to właśnie koza potrafi dziś stylowo przyozdobić domostwo. Warto też wspomnieć o wydajności współczesnej kozy, czyli o potrójnym systemie dopowietrzania komory spalania, co czyni kozę głównym źródłem ogrzewania, zwłaszcza jeśli wziąć jeszcze pod uwagę długi czasookres utrzymywania ciepła.

Można więc w dużym skrócie opisać walory nowoczesnej kozy jako sprzętu, który pełniąc też funkcje fajnego mebla doskonale spisuje się w różnych miejscach, a zwłaszcza jeśli miejsca jest dość mało